Anakardžio riešutai – tai Brazilijoje augančių tropinių medžių sėklos. Visgi, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, dėl modernaus ūkininkavimo jie šiandien į parduotuvių lentynas atkeliauja ne tik iš Pietų Amerikos, bet ir skirtingo klimato šalių visame pasaulyje.
„Anakardžių riešutai iš tiesų yra mėgstami lietuvių. Tai susiję ne tik su jų subtiliu skoniu, bet ir gerosiomis savybėmis. Pastebime, kad karantinas tautiečius paskatino labiau atkreipti dėmesį į mitybą ir sveikesnę gyvenseną, o riešutai puikiai tam pritinka. Dėl šios priežasties skiriame didelį dėmesį klientų poreikiams ir siekiame užtikrinti itin platų sveikai gyvensenai tinkamų produktų asortimentą“, – kalba E. Dapkienė.
Savo ruožtu B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog anakardžių forma primena žmogaus inkstus ir taip yra ne veltui. Galima spėti, jog pati gamta lėmė šių riešutų sąsają su žmogaus organizmu. „Todėl anakardžiai gali visokeriopai pagerinti sveikatą, suteikti kiekvienam būtinų naudingųjų medžiagų, užtikrinti kraujo ligų prevenciją. Šie riešutai kartu suformuoja apsauginį sluoksnį, saugantį akis nuo žalingų UV spindulių, juose gausu ir seleno, cinko, magnio, geležies bei fosforo. Tai ir tikras eliksyras odai – ne veltui iš anakardžių gaminamas aliejus, pastarąją praturtinantis bei suteikiantis naudos“, – apie riešutų privalumus kalba B. Baratinskaitė.
Jeigu yra nekepinti ir nesūdyti, anot maisto ekspertės, jie – ir tikras energijos užtaisas. Sauja anakardžių turi reikiamą kiekį kalorijų, be to, tai – sveikųjų baltymų ir mineralų šaltinis, itin naudingas kiekvieno sveikatai. Kartu šiuos riešutus galima drąsiai įtraukti į dietos planą, nes jie tirpdo nereikalingus kilogramus. Taip pat, pasak B. Baratinskaitės, anakardžių turimos vario atsargos daro tikrus stebuklus.
„Ši medžiaga gamina reikiamą energiją, užtikrina sveiką smegenų vystymąsi ir lemia stiprios imuninės sistemos formavimąsi. Be to, anakardžiai stiprina kaulus, gali apsaugoti nuo 2-ojo tipo diabeto atsiradimo. Todėl jie išties verti tikrų super riešutų vardo. Pridėkime tai, jog anakardžiai dar yra be galo skanūs, ir neliks abejonių dėl tokio vertingo produkto įtraukimo į kasdienę, sveiką ir visavertę mitybą“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.
Išvardijusi pagrindinius šių riešutų privalumus, maisto ekspertė siūlo iš jų pasigaminti 3 patiekalus, kurie tikrai nustebins skoniu bei bus ypatingai naudingi.
Užkariaus virtuvę: naminis anakardžių sviestas
Reikės: 400 g anakardžių, šiek tiek druskos.
Iki 160 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir pakepinkite riešutus apie 10 minučių. Tai išryškins anakardžių skonį ir juos bus paprasčiau susmulkinti. Tuomet riešutus sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos kreminės masės. Pasmulkinę apie 4 minutes, įdėkite druskos, smulkinkite dar 2-3 minutes. Taip pavyks iš anakardžių gauti reikiamą sviestinę struktūrą.
„Šis receptas – itin paprastas: tereikia riešutų, druskos ir smulkintuvo. Tačiau rezultatas pavyks išties pritrenkiantis. Palaikius šį naminį anakardžių sviestą šaldytuve, juo galima gardinti blynus, košes, glotnučius, skrebučius ir viską, ką tik širdis geidžia. Toks idealus sūrumo ir saldumo derinys, tikėtina, taps tikrai nepakeičiamu kiekvieno virtuvėje“, – mano B. Baratinskaitė.
Pretenduos į mėgstamiausią: laukinių ryžių ir anakardžių sriuba
Reikės: 250 g anakardžių, 2 morkų, 3 bulvių, 1 svogūno, pusės česnako, 400 g baltųjų pupelių, 2/3 stiklinės laukinių ryžių, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų, pusės stiklinės džiovintų baravykų, 1 ekologiško sultinio kubelio.
Anakardžius užmerkite į vandenį ir palikite stovėti, kol virsite sriubą. Tada į puodą sudėkite paruoštas bulves, morkas, su česnaku prieš tai pakepintą svogūną ir baravykus, įdėkite sultinio kubelį, pagardinkite druska. Daržoves virkite, kol suminkštės, ir du puodelius sriubos smulkintuve susmulkinkite su anakardžiais. Išvirkite pupeles, ryžius, nupilkite nuo likusių daržovių vandenį ir viską sumaišykite su turima riešutų mase. Pagardinkite juodaisiais pipirais ir ragaukite.
„Tai ir vegetariškas, ir veganiškas augalinės kilmės patiekalas, kuriame nėra gliuteno ar laktozės produktų. Todėl ši laukinių ryžių bei anakardžių sriuba yra ne tik gardi, soti ir maistinga, bet ypač tinka besirūpinantiems savo mityba. Be to, ji atrodo labai pavasariškai ir nuostabiai kvepia, todėl sužadins apetitą visiems“, – sako maisto ekspertė.
Suvilios žalumu: veganiški makaronai su anakardžiais
Reikės: pusės stiklinės anakardžių, 4 skiltelių česnako, saujos šviežio baziliko lapelių, 1 citrinos, 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 5 vyšninių pomidorų, pusės pakelio mėgstamų spagečių, 100 g veganiško sūrio.
Smulkintuve susmulkinkite anakardžius, česnaką, baziliką, išspaustas citrinos sultis, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Gautą tirštą masę sumaišykite su išvirtais makaronais, supjaustytais pomidorais, šaukštu alyvuogių aliejaus. Tuomet užpilkite šlakelį vandens, kuriame virė makaronai. Viską apibarstykite sūriu ir skanaukite.
„Šie makaronai yra ne tik viliojančios žalios spalvos: tokia ir jų prigimtis. Tai veganiškas patiekalas, kuris puikiai tiks besirenkantiems augalinę mitybą. Tuo tarpu jo gamybai panaudojus makaronus be gliuteno, pavyzdžiui, žaliųjų žirnelių, pavyks paruošti išties sveiką ir gardų valgį“, – šypsosi B. Baratinskaitė.
Komentuoti