Sezonas – ne rodiklis
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant pavasariui jaučiamas susidomėjimas sveikesniais produktais.
„Tai, kad artėjant pavasariui lietuviai valgo daugiau vaisių ir daržovių, matyti pažvelgus į jų pirkinių krepšelius. Be to, tinklo pirkėjai kasmet itin laukia šviežio derliaus daržovių. Pavyzdžiui, parduotuvėse neseniai pasirodę pirmieji lietuviški agurkai, kaip ir kasmet, sulaukė didelio dėmesio. Kad pirkėjams šviežio derliaus daržovių galėtume pasiūlyti kiek įmanoma anksčiau – nuolat bendradarbiaujame su ūkininkais ir tiekėjais“, – teigia V. Budrienė.
Dietologė D. Vaitkevičiūtė, sako, kad tendencija pavasarį labiau rūpintis mitybos įpročiais, ieškoti sveikesnių alternatyvų egzistuoja metai iš metų.
„Tai, kad artėjant pavasariui žmonės keičia mitybos įpročius – tiesa. Daugelis „susiimti“ ir pradėti maitintis sveikiau dažnai bando netgi ir paskutinę minutę, prieš pat prasidedant sezonui. Po žiemos daugelis jaučia nuovargį ir ieško išeičių, kurios padėtų jaustis geriau – pradeda sportuoti, laikosi įvairiausių mitybos programų. Tačiau, jeigu kalbėtume apie tai, ar to reikia, sezoniškumas apskritai neturėtų daryti įtakos. Savo kūnu ir sveikata nepriklausomai nuo sezono turėtume rūpintis vienodai“, – pabrėžia gydytoja dietologė.
Labiausiai jaučiamas vitamino D trūkumas
Pasak D. Vaitkevičiūtės, netiesa, kad tik prasidėjus pavasariui organizmui reikia šviežių uogų, daržovių ar vaisių. Juos į savo racioną turėtume įtraukti ištisus metus. Per dieną turėtume suvalgyti 600 g daržovių. Ar jos būtų šviežios, ar troškintos, ar garintos, ar raugintos – nesvarbu. Kaip teigia ekspertė, geriausia yra vadovautis 50/50 taisykle. Per dieną suvalgyti 50 proc. šviežių ir 50 proc. raugintų, virtų ar keptų daržovių. Reikėtų nepamiršti dar ir to, kad vitaminų su antioksidantais yra ne tik daržovėse, vaisiuose ar uogose, bet ir kruopose, sėklose, riešutuose. Visgi, pasak dietologės, dažniausiai praėjus šaltajam laikotarpiui jaučiamas vitamino D trūkumas.
„Mes gyvename tokioje geografinėje zonoje, kurioje žiemą gauname mažai saulės, todėl pavasarį pastebima tendencija, kad vitamino D trukumą turi didelė grupė žmonių. Trūkstant šios medžiagos, natūraliai jaučiamas energijos stygius, jaučiamas nuovargis. Kartais dėl vitamino D stokos netgi gali padidėti ir svoris, todėl prasidėjus pavasariui reikėtų įsitikinti, kad organizme yra pakankamas šio vitamino kiekis“, – sako D. Vaitkevičiūtė.
Atšylant orui neretai žmonės imasi ir drastiškų veiksmų, ryžtasi detoksikacijai ar pradeda sekti kalorijų skaičių, tačiau gydytoja dietologė sako, kad taip stipriai kontroliuoti savo mitybos nereikėtų, mat tokie veiksmai labai lengvai gali suformuoti valgymo sutrikimus.
„Jeigu nekankina sveikatos problemos, neturite didelio antsvorio, kalorijų skaičiuoti tikrai nereikia. Labiau reikėtų atsižvelgti į tai, ką suvalgome per dieną, o ne kiek kalorijų gauname. Be to, ir kalorija kalorijai nėra lygi. Galime suvalgyti vienodą kiekį kalorijų, bet gauti labai skirtingas medžiagas. Pavyzdžiui, valgydami tuščias kalorijas – greitąjį maistą, stipriai perdirbtus produktus – naudos sveikatai tikrai negausime. Kalorijų skaičiuoti neturime, tačiau turime užtikrinti, kad kasdien organizmas gavo tiek baltymų, tiek angliavandenių, riebalų, skaidulų, antioksidantų kitų medžiagų“, – teigia D. Vaitkevičiūtė. Apie detoksikaciją ji sako, kad norint ją užtikrinti, tereikia sveikai maitintis, judėti, išgerti tinkamą kiekį vandens, o mūsų kūnas detoksikacijos procesus atlieka pats.
Komentuoti