Trečiadienis, 1 vasario, 2023
0 °c
Kaunas
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Kaunas
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
No Result
View All Result
mano Kaunas
No Result
View All Result

Dietistė V. Kurpienė paaiškino, kodėl verta dažniau mėgautis žuvimi

RINA@ RINA
Antradienis, 23 kovo, 2021
0
Autorius: MAXIMA
Vangiai į Lietuvą besiskverbiantis pavasaris kol kas sunkiai leidžia kaupti per žiemą sumažėjusias vitamino D atsargas. Dietistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį į maisto produktus, kurie gali atkurti bei palaikyti vadinamojo „saulės“ vitamino kiekį organizme. Pasak žinomos dietistės, kad vitaminas D saugotų ir stiprintų mūsų sveikatą, rekomenduojama valgyti daugiau šviežios žuvies.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Ligonių kasos: pasitikslinkite – gal laukia neatsiimtos lėšos?

Ligonių kasos: reikalavimai papildomai susimokėti – netoleruotini

Bus pereinama prie efektyvesnių šeimos medicinos paslaugų

Daugiausiai vitaminu D žmogaus organizmas apsirūpina saulėtomis vasaros dienomis, tačiau sukauptos vitamino atsargos greitai išsenka ir šaltuoju metų laiku jo ima trūkti. Pasirūpinti vitamino D šaltiniais, ypač ankstyvą pavasarį, rekomenduoja ir šeimos gydytojai, ir mitybos specialistai.
Be saulės, natūralus vitamino D šaltinis gali būti ir žuvis. Pavyzdžiui, 100 gramų šviežios lašišos yra 16 mikrogramų vitamino D, 100 gramų šviežios Atlanto silkės – apie 7,8–25 mikrogramų, 100 gramų skumbrės – 4 mikrogramai. „Žuvies verta valgyti bent kelis kartus per savaitę. Geriausia kiekvieną kartą rinktis skirtingą žuvį: liesą (baltą) ir riebią. Baltoje žuvyje yra daug visaverčių baltymų, iš jos pagaminti patiekalai – lengvai virškinami. O riebi jūrinė žuvis, pavyzdžiui, silkė, skumbrė, lašiša suteikia Omega3 riebalų rūgščių, kurių mums ypač reikia, tačiau pats organizmas negali jų pasigaminti“, – teigia dietistė V.Kurpienė, primenanti, kad Omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbios imunitetui, nes padeda apsisaugoti nuo uždegimų, širdies ir kraujagyslių ligų.
Negana to, iš žuvies gaunamas natūralus vitaminas D, pasak dietistės, skatina kalcio įsisavinimą iš virškinamojo trakto, reguliuoja kalcio ir fosfatų metabolizmą ir lemia kaulų stiprumą bei raumenų jėgą. „Vitaminas D labai svarbus vaikams ir paaugliams, nes trūkstant šios medžiagos gali sutrikti augančių kaulų mineralizacija, kaulų struktūra gali tapti minkštesnė. O vyresniame amžiuje vitaminas D labai svarbus siekiant išlaikyti kaulų tankį ir išvengti kaulų lūžių. Nustatyta, kad jo trūkumas gali prisidėti prie osteoporozės atsiradimo“, – dalijasi V. Kurpienė ir atkreipia dėmesį į naujausius mokslinius tyrimus, rodančius, kad vitaminas D padeda išvengti arterinės hipertenzijos išsivystymo, vėžinių susirgimų ir kai kurių autoimuninių ligų.
Tai, kad žuvis vis dažniau tampa lietuvių raciono dalis, pastebi prekybininkai. „Šviežios žuvies paklausa pastaraisiais metais sparčiai auga. Itin populiarios lašišos, skrosto karpio bei šamo įvairūs pjausniai, vaivorykštiniai upėtakiai, vilkešeriai ir dorados. Išplėstą šviežios žuvies asortimentą yra papildę tokios žuvys kaip arktiniai šalviai, plekšnės, didžiagalvės ir ledjūrio menkės“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Iš viso šviežios žuvies pardavimai per 2020 metus išaugo beveik trečdaliu.
Renkantis šviežią žuvį dietistė V. Kurpienė pataria atkreipti dėmesį, kad iš vienos stambios žuvies galima pasigaminti kelis skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, iš didelio karpio galima išsikepti šonkauliukus, ašakotą dalį sumalti ir pasigaminti paštetą, o iš galvos ir uodegos – išvirti gardžią sriubą.
„Siekdami išlaikyti maistinę vertę, gaminant žuvį venkite riebių padažų, nevoliokite miltų. Kepkite ne per aukštoje temperatūroje ir ne per ilgai, nes kitaip žuvis perkeps ir bus perdžiūvusi, o ne minkšta ir sultinga“, – pataria V. Kurpienė. Jos teigimu, jeigu žuvį virsite, troškinsite arba ruošite garuose, patiekalą pavyks pagaminti ir greitai, ir išsaugoti daugiau vertingų maistinių medžiagų, taip pat atskleisti tikrąjį žuvies skonį.

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ligonių kasos: pasitikslinkite – gal laukia neatsiimtos lėšos?

Ligonių kasos: pasitikslinkite – gal laukia neatsiimtos lėšos?

12 sausio, 2023
Ligonių kasos: pasitikslinkite – gal laukia neatsiimtos lėšos?

Ligonių kasos: reikalavimai papildomai susimokėti – netoleruotini

9 sausio, 2023
Bus pereinama prie efektyvesnių šeimos medicinos paslaugų

Bus pereinama prie efektyvesnių šeimos medicinos paslaugų

4 sausio, 2023
Pusė gyventojų mano, kad pakanka esamos tvarkos dėl sutikimo lytiniams santykiams

Pusė gyventojų mano, kad pakanka esamos tvarkos dėl sutikimo lytiniams santykiams

27 gruodžio, 2022
Ligonių kasos: dantų protezavimas – greitai ir paprastai

Ligonių kasos: dantų protezavimas – greitai ir paprastai

27 gruodžio, 2022
Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

21 gruodžio, 2022
Daugiau
Kitos naujienos

Teismui perduota baudžiamoji byla dėl stambaus masto korupcijos farmacijos srityje

Bus pristatyti praėjusių metų policijos veiklos rezultatai

kaunas
© 2012 – 2022 manoKaunas.lt
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
Menu
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs

RINA partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // MB MEDIJŲ ERAI.

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį? Registruotis

Sukurti paskyrą!

Fill the forms bellow to register

Visu laukai privalomi. Prisijungti

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist