Ketvirtadienis, 8 birželio, 2023
19 °c
Kaunas
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Kaunas
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
No Result
View All Result
mano Kaunas
No Result
View All Result

Lietuviškam Pusiaugavėniui paminėti – du nesudėtingi receptai

RINA@ RINA
Penktadienis, 12 kovo, 2021
0
Autorius: MAXIMA
Sekmadienį, kovo 14 d., Lietuvoje bus minimas Pusiaugavėnis, diena, kai leidžiama pailsėti nuo Gavėnios padiktuoto mitybos rėžimo – pasninko, kurio metu atsisakoma mėsos bei pieno produktų. Šia proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo išmėginti porą nesudėtingų receptų.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Griliname žuvį: patarimai ir specialus Gdansko žvejų receptas

Eurolygos karštinė Kaune: kvies palaikyti „Žalgirį“ prie didžiulio ekrano

Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

Pusiaugavėnio džiaugsmas – gausesnis maisto stalas
Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pažymi, kad sąžiningai pasninko besilaikantys tautiečiai Pusiaugavėnio dieną gali pasimėgauti kiek riebesniu, sotesniu maistu. Leidžiama valgyti ir mėsos.
„Tuo pačiu, verta prisiminti, jog ilgą laiką nevartojus mėsos, pieno produktų, staiga suvalgius, pavyzdžiui, riebesnį mėsos patiekalą, organizmas gali patirti tam tikrą šoką, gali suprastėti virškinimas. Pusiaugavėnio dieną verta pasimėgauti skanesniu maistu, bet svarbu atkreipti dėmesį, kad maistas nebūtų ypač sunkus. Atitinkamai, suvartojamo maisto porcija taip pat turėtų neviršyti įprastai suvalgomo maisto kiekio“, – pataria B. Baratinskaitė.
Ji pateikia porą receptų, kurie ne tik pradžiugins gomurį, bet ir leis prisiminti prosenelių ragautus Pusiaugavėnio skonius.
Šiupinys – išsiilgusiems mėsos
Reikės: 300 g jautienos arba kiaulienos kumpio, 2 bulvių, 2 morkų, 2 svogūnų, 4 česnako skiltelių, 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų, 200 ml sultinio, 2 šaukštų sviesto, 1 šaukštelio kmynų, šiek tiek druskos ir pipirų bei kitų mėgstamų prieskonių.
Supjaustykite mėsą nedideliais gabalėliais, taip pat stambesniais kubeliais sukapokite visas daržoves. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnaką – pakepinkite porą minučių, kol jie suminkštės. Tada į keptuvę sudėkite mėsą ir kepkite, kol ši apskrus. Vėliau viską užpilkite sultiniu, suberkite prieskonius ir palaukite, kol ingredientai užvirs. Tada uždenkite puodą dangčiu ir viską troškinkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių. Praėjus laikui į šiupinį suberkite smulkintus konservuotus pomidorus, gerai išmaišykite ir palikite dar porai minučių pasikaitinti.
„Šiupinys yra vienas paprasčiausių lietuviškų patiekalų, kuriam visada atsiras ingredientų namuose. Sotus šiupinys gali puikiai tikti Pusiaugavėnio stalui, tačiau svarbiausia nepamiršti auksinės taisyklės – tegul lėkštėje daugiau vietos užima daržovės, o ne mėsa. Ir žinoma, į šį patiekalą įeina vienas tradiciškiausių lietuviškų prieskonių – kmynai. Vos vienas žiupsnelis mus gali trumpam sugrąžinti į prosenelių virtuves“, – pasakoja maisto ekspertė.
Kastinys – dažnai pamirštamas lietuviškas užkandis
Reikės: 500 g grietinės, 3 šaukštų sviesto, 3 česnako skiltelių, žiupsnelio kmynų.
Prieš gaminant kastinį bent porą valandų palaikykite sviestą ir grietinę kambario temperatūroje. Tada į dubenį įdėkite po šaukštą grietinės ir sviesto – atsakingai juos išsukite su mediniu šaukštu. Tuomet trumpam įstatykite dubenį į kitą indą su karštu vandeniu. Po poros minučių šį ištraukite, o į dubenį vėl dėkite po šaukštą grietinės ir sviesto. Šį procesą kartokite, kol pilnai išmaišysite šiuos du ingredientus – turėtumėte pastebėti susiformavusią vientisą masę. Šiai pradėjus tirštėti suberkite į ją išspaustą česnaką ir kmynus – viską gerai išmaišykite.
„Iš grietinės ir sviesto pagaminamas kastinys savo paprastumu ir skoniu papuoš kiekvieno pasninkautojo Pusiaugavėnio stalą. Jo gamyboje svarbiausia rūpestingai išsukti produktus, kad sviestas visiškai ištirptų ir susimaišytų su grietine. Tradiciškai kastinys valgomas su bulvėmis,“ – sako B. Baratinskaitė.

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Griliname žuvį: patarimai ir specialus Gdansko žvejų receptas

Griliname žuvį: patarimai ir specialus Gdansko žvejų receptas

27 balandžio, 2023
Eurolygos karštinė Kaune: kvies palaikyti „Žalgirį“ prie didžiulio ekrano

Eurolygos karštinė Kaune: kvies palaikyti „Žalgirį“ prie didžiulio ekrano

21 balandžio, 2023
Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

17 kovo, 2023
Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

21 gruodžio, 2022
Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

11 lapkričio, 2022
Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

28 rugsėjo, 2022
Daugiau
Kitos naujienos

Būsto užliejimų daugėja: namų administratoriai fiksuoja daugiau skambučių, o draudikai – prašymų atlyginti žalą

NVSC informuoja apie kovo 11 dienos COVID-19 protrūkius

kaunas
© 2012 – 2022 manoKaunas.lt
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
Menu
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs

RINA partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // MB MEDIJŲ ERAI.

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį? Registruotis

Sukurti paskyrą!

Fill the forms bellow to register

Visu laukai privalomi. Prisijungti

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist