Šeštadienis, 4 vasario, 2023
-3 °c
Kaunas
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Kaunas
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
No Result
View All Result
mano Kaunas
No Result
View All Result

Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 25 kovo, 2021
0
Autorius: IKI
Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlių rūšis. Iš Viduržemio jūros regiono kilę artišokai šimtmečius buvo vartojami ir kaip maistas, ir dėl gydomųjų savybių. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad mūsų šalies pirkėjai jis labiau atranda artišokus ir mėgsta šį išvaizdų augalą ne tik dėl ypatingo, riešutinio skonio, bet jis vertinamas ir dėl naudos organizmui, nes artišokuose yra gausu vitamino C bei antioksidantų.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

„Artišokų augalams būdingi giliai dantyti dideli lapai, užaugantys iki vieno metro ilgio. Susiformavus žiedams jie iš karto nuvysta. Artišoko skonis yra subtilus ir panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti, kartu su salotomis bei kitais užkandžiais“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Pasižymi vitaminų gausa
Anot vaisių ir daržovių ekspertės, artišokai yra puikus skaidulų, vitamino C, magnio šaltinis. Juose taip pat yra vitamino B, vitamino K, vitamino E, kalcio, geležies, fosforo, kalio, natrio ir cinko. Artišokai pasižymi dideliu ir antioksidantų, kovojančių su ligomis kiekiu, todėl nenuostabu, kad dėl gydomųjų savo savybių jie plačiai buvo naudojami jau nuo gilios senovės.
Artišokas, kaip sodo augalas, VIII a. prieš Kristų pirmą kartą paminėtas graikų poetų Homero ir Hesiodo. Įdomu tai, kad viduramžių šaltiniuose jie minimi beveik nebuvo, nors žinoma, kad artišokais tikrai buvo mėgaujamasi Sicilijos regione. Šiandien artišokai daugiausiai auginami Viduržemio jūros šalyse. Pagrindinės šalys Europoje auginančios artišokus yra Italija, Ispanija bei Prancūzija.
Kiekvienoje iš šių šalių artišokai valgomi skirtingai: Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje jie yra valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę.
J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais faktais apie išvaizdžiuosius artišokus.
Pavadinimas kilo iš graikų mito. Pagal graikų mitologiją artišoko pavadinimas tapo žinomas dėl graikų dievo Dzeuso. Dzeusas, lankydamas savo brolį Poseidoną, pastebėjo gražią mergaitę. Jis iškart ją įsimylėjo ir apgyvendino Olimpo kalne. Tačiau mergina pabėgo ir slapta išvyko aplankyti savo šeimos. Apie tai sužinojęs Dzeusas nuspyrė merginą nuo Olimpo kalno ir pavertė artišoku.
Naudingi sveikatai. Artišokai padeda virškinimui, teigiamai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Nustatyta, kad jų vartojimas gali pagerinti ir cholesterolio kiekį. Artišokas, lyginant su kitomis daržovėmis, pasižymi didžiausiu antioksidantų kiekiu.
Gaminama arbata. Iš artišokų taip pat galima gaminti arbatą. Artišokų arbata yra labai populiari ir plačiai gaminama kai kuriuose Vietnamo regionuose. Ji taip pat gaminama ir Rumunijoje bei Meksikoje.
Turi savo garbei skirtą festivalį. Maisto ir vyno festivalis „The Castroville Artichoke Food & Wine“ kasmet vyksta Kalifornijoje jau beveik 60 metų ir sutraukia artišokų mėgėjus iš viso pasaulio. Šio festivalio veidu buvo tapusi pati Holivudo legenda Marilyn Monroe. 1948 m. ji buvo vainikuota pirmąja Kalifornijos „artišokų karaliene“. Kodėl ji sutiko su tokiu titulu, tiksliai iki šiol nėra žinoma, tačiau manoma, kad tuomet ji nebuvo plačiai žinoma ir labai troško viešumos. Netrukus po karūnavimo Amerikoje itin išpopuliarėjo tiek M. Monroe, tiek artišokų festivalis.
J. Sabaitienė siūlo ir nesudėtingą, bet abejingų nepaliksiantį artišokų receptą.
Orkaitėje kepti artišokai
Jums reikės:
2 vnt. artišokų
6 česnako skiltelių
Kelių šakelių rozmarinų
Citrinos arba acto
Vandens
Alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Paruošimas:
Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjauti pusiau. Perpjovus pusiau artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos.
Tuomet iki 200 laipsnių įkaitiname orkaitę. Į kepimo formą sudedame nuluptus česnakus, ant jų dedame perpjautas artišoko puseles, ant artišokų dedame rozmarinų šakeles, viską apšlakstome alyvuogių aliejumi bei pagardiname žiupsneliu druskos ir pipirų. Kepame apie 20 min., kol artišokai gražiai apskrus.
Iškeptus artišokus siūlome patiekti su mėgstamu padažu. Skanaus!

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

21 gruodžio, 2022
Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

11 lapkričio, 2022
Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

28 rugsėjo, 2022
Kalnai ir kalorijos: Alpių regiono virtuvė, puikiai tinkanti ant mūsų rudeniško stalo

Kalnai ir kalorijos: Alpių regiono virtuvė, puikiai tinkanti ant mūsų rudeniško stalo

5 rugsėjo, 2022
Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

5 rugpjūčio, 2022
Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

5 rugpjūčio, 2022
Daugiau
Kitos naujienos

Ką pasirinkti: gydyti kanalus ar šalinti dantį?

Vitaminų trūkumas pavasarį: kas jį sukelia ir kokių medžiagų atsargas reikėtų papildyti?

kaunas
© 2012 – 2022 manoKaunas.lt
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
Menu
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs

RINA partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // MB MEDIJŲ ERAI.

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį? Registruotis

Sukurti paskyrą!

Fill the forms bellow to register

Visu laukai privalomi. Prisijungti

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist