Trečiadienis, 22 kovo, 2023
6 °c
Kaunas
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Kaunas
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
No Result
View All Result
mano Kaunas
No Result
View All Result

Daržovės moderniai – fotogeniški receptai be didelių pastangų

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 22 balandžio, 2021
0
Autorius: IKI
Vartotojų mitybos įpročiai nuolat keičiasi ir pasaulyje, ir Lietuvoje. Tam įtakos turi ne tik atėjęs pavasaris, kai žmonės dairosi lengvesnių patiekalų, bet ir socialiniai tinklai. Lietuviai renkasi daugiau šviežių daržovių, vaisių, uogų, o spalvingų receptų įkvėpimo ieško instagrame. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, teigia, kad pirkėjai vis dažniau renkasi platesnį daržovių asortimentą ir mėgaujasi sveikesniu fotogenišku maistu.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

„Pastebime, kad lietuvių mitybos įpročiai keičiasi į gerąją pusę: pirkėjai dažniau nagrinėja produktų sudėtį, daugiau dėmesio skiria maisto produktų derinimui ir mitybos paįvairinimui. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius ir lūkesčius, stengiamės pasiūlyti kuo platesnį sveikatai palankių maisto produktų, daržovių ir vaisių asortimentą“, – sako J. Sabaitienė.
Pasak ekspertės, kartu su pasaulinėmis maisto tendencijomis žengiantys lietuviai siekia ne tik gero skonio ir sveikos sudėties, bet taip pat ieško ir džiuginančios patirties, o spalvingų receptų ieško socialiniuose tinkluose.
„Karantinui apribojus gyvus susitikimus, daugiau bendraujama socialinėje erdvėje, o čia svarbiu akcentu tampa fotogeniško maisto nuotraukos. Todėl gyventojai daugiau eksperimentuoja, ieško įdomių receptų, o tam puikiai pasitarnauja spalvinė daržovių įvairovė, juolab kad pasaulyje vis labiau populiarėja vegetarinė mityba, o ją propaguojantys tinklaraštininkai turi tūkstančius sekėjų“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Įvairių spalvų daržovės ne tik gražiai atrodo lėkštėje ir nuotraukose, bet taip pat pasižymi ir skirtingomis savybėmis. Pavyzdžiui, skirtingų spalvų paprikos turi skirtingų organizmui naudingų medžiagų. Žalios paprikos turi daug chlorofilo, tad jos naudingos hormonų balansui palaikyti, virškinimui ir imuninei sistemai. Geltonose ir oranžinėse paprikose yra karotinoidų, organizme pavirstančių į vitaminą A. Raudonose paprikose gausu laisvuosius radikalus neutralizuojančio antioksidanto likopeno.
Taip pat fotogeniškus patiekalus padeda sukurti ne tik mums įprasti šviežiais agurkai ir pomidorai, tačiau į kasdienės mitybos racioną verta įtraukti daugiau šviežių smidrų, žirnelių ir špinatų. Jie paįvairina mitybą ir skatina išbandyti netikėtus skonius. Smidruose ir špinatuose gausu vitaminų bei mineralų, o paruošti juos galima labai įvairiai: kepant, verdant, gardinant jais salotas ar karštuosius patiekalus.
J. Sabaitienė pataria dėmesį atkreipti ne tik į organizmui naudingas daržoves, bet ir sezonines žoleles bei mityboje vis dažniau naudojamas gėles: „Salotoms ar sriuboms gali būti naudojamos liaudies medicinoje nuo seno žinomos kiaulpienės, oksidantų bei įvairių mineralinių medžiagų turinčios dilgėlės, taip pat švieži, džiovinti ar liofilizuoti našlaičių žiedai. Šie augalai ne tik naudingi organizmui, bet ir suteikia patiekalams išskirtinį skonį.“
Daržovių ekspertė siūlo išbandyti ir du instagrame itin populiarius pavasariškų tabulė salotų ir indiško lęšių dalio receptus.
Tabulė salotos su smidrais
Jums reikės:
200 g virtų bulguro kruopų
150 g smidrų
100 g žaliųjų žirnelių
100 g šparaginių pupelių
100 g ridikėlių
3 svogūnų
2 skiltelių česnako
6 smulkiai pjaustytų mėtų lapelių
3 šaukštų šviežių apelsinų sulčių
3 šaukštų šviežių citrinų sulčių
Kapotų petražolių
2 šaukštų alyvuogių aliejus
Druskos, pipirų
Paruošimas:
Nuplaukite ir supjaustykite smidrus. Juos kartu su pjaustytomis šparaginėmis pupelėmis ir žirneliais virkite apie 10 minučių pasūdytame vandenyje. Tuo tarpu paruoškite bulguro kruopas kaip nurodyta ant pakuotės. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, nulupkite ir išspauskite česnako skiltelę. Dubenyje aliejų sumaišykite su citrinų ir apelsinų sultimis. Sudėkite petražoles, mėtų lapelius, likusį česnaką, druskos ir pipirų. Dubenyje sumaišykite bulguro kruopas, virtas daržoves, ridikėlius, svogūnus ir padažą. Gerai išmaišykite ir  prieš patiekdami palikite 30 minučių pastovėti šaldytuve.
Indiškas lęšių dalis
Jums reikės:
Raudonųjų lęšių
Morkos
Raudonosios paprikos
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Šviežio imbiero
Daržovių sultinio
Skardinės kokosų pieno
Aitriojo pipiro
Kario miltelių
Druskos, pipirų
Paruošimas:
Pirmiausia nuplaukite lęšius. Tuomet supjaustykite svogūnus, česnakus, raudonąją papriką, morką. Įkaitintoje keptuvėje kelias minutes apkepkite svogūną, tuomet sudėkite kitas daržoves. Suberkite prieskonius, lęšius ir užpilkite daržovių sultiniu, kad gerai apsemtų. Virkite, kol lęšiai suminkštės. Tada suplikite kokosų pieną ir pakaitinkite dar 5 minutes. Patiekite su ryžiais ar batatais.

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

17 kovo, 2023
Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

Pareigūnai aiškinasi, kas mėgino pasisavinti prekes

21 gruodžio, 2022
Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

11 lapkričio, 2022
Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

28 rugsėjo, 2022
Kalnai ir kalorijos: Alpių regiono virtuvė, puikiai tinkanti ant mūsų rudeniško stalo

Kalnai ir kalorijos: Alpių regiono virtuvė, puikiai tinkanti ant mūsų rudeniško stalo

5 rugsėjo, 2022
Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

5 rugpjūčio, 2022
Daugiau
Kitos naujienos

Subalansuotos mitybos taisyklės pagal mitybos ekspertę Tautvilę Šliažaitę-Miller

5 faktai apie Parkinsono ligą, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas

kaunas
© 2012 – 2022 manoKaunas.lt
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
Menu
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs

RINA partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // MB MEDIJŲ ERAI.

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį? Registruotis

Sukurti paskyrą!

Fill the forms bellow to register

Visu laukai privalomi. Prisijungti

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist