Ketvirtadienis, 30 kovo, 2023
4 °c
Kaunas
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Kaunas
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
No Result
View All Result
mano Kaunas
No Result
View All Result

Pasaulinė bičių diena: įdomūs faktai apie medų ir nenuginčijama jo nauda sveikatai

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 20 gegužės, 2021
0
Autorius: IKI
Gegužės 20-ąją minima pasaulinė bičių diena, o nuo bičių neatsiejamas ir medus. Šis natūralus saldiklis nuo seno naudojamas konditerijoje, todėl gaminiai su medumi – svarbi Lietuvos kulinarinio paveldo dalis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, medus mūsų šalyje yra itin mėgstamas, o jo populiarumą rodo ir augantys pardavimai – per pastaruosius metus medaus paklausa išaugo net 9,7 procento.
Pasaulinė bičių diena: įdomūs faktai apie medų ir nenuginčijama jo nauda sveikatai

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Pasaulinę vandens dieną VMVT ragina atkreipti dėmesį į vandens ir sanitarijos krizę

Norintiems pasijausti laimingesniems kartais tereikia vitamino C

Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

„Medaus pardavimai kasmet nuosekliai didėja. Prekybos tinkle siūlome platų įvairiausio medaus asortimentą: pirkėjams siūlome ir vietinio, lietuviško, ir ekologiško, įvairiais priedais praturtinto  medaus. Duomenys rodo, kad medaus per metus parduota 9,7 proc. daugiau. Pastebime, kad sveikatai palankesnės mitybos rekomendacijomis besivadovaujantys pirkėjai renkasi daugiau organizmui naudingų produktų, cukrų keičia medumi, todėl šis produktas dažnai atsiduria pirkėjų krepšelyje“, – teigia komunikacijos vadovė.
Anot V. Budrienės, populiariausias yra lietuviškas tradicinis šviesus medus. Tačiau pirkėjai noriai renkasi ir medų su koriu, intensyvesnio skonio grikių medų, taip pat ekologišką gėlių medų. Žmonės taip pat ragauja ir priedais praturtintus medaus produktus, pavyzdžiui, medaus skanėstą su imbieru ir citrina arba medaus ir šaltalankių mišinį.
Pamėgtas dėl antibakterinių savybių
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad medus nuo seno yra pamėgtas dėl didelės naudos sveikatai: kadangi pasižymi antibakterinėmis savybėmis, jis tradiciškai buvo naudojamas kaip vaistas, kuris skatina žaizdų gijimą, mažina astmos simptomus, dantenų, širdies ligas, gerina smegenų veiklą. Medus taip pat naudojamas ir kaip vaistas gerklės skausmui ar perštėjimui gydyti. O konditerijos produktuose medumi dažnai keičiamas cukrus, medus naudojamas kaip natūralus saldiklis.
Kaip pasakoja konditerijos ekspertas, medaus išvaizda ir skonis priklauso nuo gėlių, iš kurių gaunamas nektaras: šviesesnės spalvos medus paprastai yra atnešamas iš dobilų. Jis paprastai būna švelnesnio skonio. O gintaro spalvos, tamsesnis medus dažnai gaunamas iš grikių. Šios rūšies medus pasižymi pačiu intensyviausiu skoniu.
Naudojamas ne tik konditerijoje
Anot T. Lauvray, nors medus dažnai naudojamas konditerijoje, tačiau medų taip pat sėkmingai galima panaudoti ir gaminant pikantiškus receptus ar netgi paskaninti mėsos patiekalus. Medų savo virtuvėje dažnai naudoja ir europiečiai, ir amerikiečiai, tačiau šis ingredientas ypatingai pamėgtas Artimuosiuose rytuose bei Azijoje.
Istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad Senovės Romoje kai kuriuos mėsos produktus mirkydavo meduje ir vėliau pagardindavo prieskoniais: tokiu būdu pagaminta sūdyta ar vytinta mėsa įgaudavo saldesnio poskonio. O, pavyzdžiui, Indijoje nuo seno medus buvo vartojamas vaisiams konservuoti. Turkijoje medus dažnai naudojamas tradicinių saldumynų gamyboje. O Azijoje labai populiarus yra sojos padažo ir medaus derinys, su kuriuos valgomos įvairios salotos ar mėsos patiekalai.
Konditerijos ekspertas pasakoja, kad medus puikiai tinka prie kiaulienos ar vištienos patiekalų. Šis produktas, taip pat plačiai naudojamas gaminant įvairiausius padažus skirtus salotoms ar mėsos glazūravimui. Be to, anot eksperto, medus yra daug saldesnis ir sveikesnis už cukrų, todėl norint pasaldinti ar paskaninti patiekalą, jo pakanka vos nedidelio šaukštelio.
Kalbėdamas apie konditerinių patiekalų gamybą T. Lauvray sako, kad medus ypač puikiai tinka, kai norima sukurti sudėtingesnį ir subtilesnį už cukraus saldumą skonį.
„Skirtingas medus konditerijos gaminiams gali suteikti įvairius skonio atspalvius. Pavyzdžiui, rapsų žiedų medus gaminiui suteikia kartoką skonį, kuris konditerijoje paprastai nėra pageidaujamas. Dėl to gaminant tortus, pyragus, sausainius ir kitus gardumynus labiau tinka dobilų, liepų, kiaulpienių ar grikių medus. Be to, natūralus medus padeda ilgiau išlaikyti kepinio šviežumą, nes ilgiau išlaiko drėgmę“, – pasakoja konditerijos ekspertas.
T. Lauvray siūlo ir itin paprastą, bet ypatingai skanų medaus duonos receptą, kuris ypatingai patiks vaikams.
Duona su medumi ir prieskoniais
Jums reikės:
2/3 puodelio rudojo cukraus
1/3 puodelio pieno
2 puodelių universalių miltų
1 su puse šaukštelio kepimo miltelių
1/2 šaukštelio malto cinamono
1/2 šaukštelio malto muskato
Žiupsnelis maltų gvazdikėlių
2 dideli kiaušiniai
1/2 puodelio medaus
1/3 puodelio augalinio aliejaus
Pagaminimas:
Pirmiausia iki 165 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Tuomet nedideliame puode sumaišykite rudąjį cukrų ir pieną. Viską ant nedidelės ugnies maišydami pavirkite tol, kol ištirps cukrus. Jam ištirpus puodą nuimkite nuo ugnies.
Tuomet į didesnį dubenį supilkite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą ir gvazdikėlius. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, medų, aliejų ir rudąjį cukrų ir viską gerai suplakite. Tuomet gautą mišinį supilkite į miltus ir viską gerai išmaišykite. Galiausiai skardą skirtą kepti duonai ištepkite sviestu ir į ją supilkite gautą tešlą. Gautą masę orkaitėje kepkite apie 50-60 minučių arba tol, kol dantų krapštukas, įkištas į duonos centrą ir ištrauktas liks švarus. Duonai iškepus leiskite jai bent 10 minučių atvėsti. Skanaus!

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Pasaulinę vandens dieną VMVT ragina atkreipti dėmesį į vandens ir sanitarijos krizę

Pasaulinę vandens dieną VMVT ragina atkreipti dėmesį į vandens ir sanitarijos krizę

22 kovo, 2023
Norintiems pasijausti laimingesniems kartais tereikia vitamino C

Norintiems pasijausti laimingesniems kartais tereikia vitamino C

20 kovo, 2023
Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

Maistas ir miegas – kaip tai susiję?

17 kovo, 2023
Valerijonas ar melatoninas: atsako, kuris padeda lengviau užmigti

Valerijonas ar melatoninas: atsako, kuris padeda lengviau užmigti

21 vasario, 2023
Nuosava saulės elektrinė – kada įsirengti, kad ji neštų didžiausią naudą?

Nuosava saulės elektrinė – kada įsirengti, kad ji neštų didžiausią naudą?

20 vasario, 2023
Patrauklus CV: 4 taisyklės, kurios padės įsidarbinti

Patrauklus CV: 4 taisyklės, kurios padės įsidarbinti

10 vasario, 2023
Daugiau
Kitos naujienos
ESO padeda savivaldybėms įvertinti elektromobilių įkrovimo stotelių vietas

ESO padeda savivaldybėms įvertinti elektromobilių įkrovimo stotelių vietas

Už pornografijos siuntinėjimą kunigui nuteisto šiauliečio apeliacija atmesta

Už pornografijos siuntinėjimą kunigui nuteisto šiauliečio apeliacija atmesta

kaunas
© 2012 – 2022 manoKaunas.lt
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
Menu
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs

RINA partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // MB MEDIJŲ ERAI.

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį? Registruotis

Sukurti paskyrą!

Fill the forms bellow to register

Visu laukai privalomi. Prisijungti

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist