Pirmadienis, 2 spalio, 2023
14 °c
Kaunas
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Kaunas
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
No Result
View All Result
mano Kaunas
No Result
View All Result

Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas

RINA@ RINA
Pirmadienis, 8 vasario, 2021
0
Autorius: MAXIMA
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reikalingų vitaminų ir mineralų. Patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ir plačiai paplitę ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Nustebsite, bet iš raugintų kopūstų galima išsikepti net ir tortą.

Raugintų kopūstų patiekalai

„Vienos šeimos kopūstus raugia pačios ir turi iš kartos į kartą perduodamą receptūrą bei gamybos eigą. Kiti perka jau paruoštus ir Lietuvos ūkininkų užaugintus bei užraugtus kopūstus, kurie visada yra kokybiški, traškūs ir gero skonio. Ne veltui rauginti kopūstai yra vienas iš populiariausių mūsų pirkėjų pasirinkimų specializuotuose „Linkėjimai iš kaimo“ skyreliuose, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Iš lietuviškų ūkių į „Maximos“ parduotuves atkeliaujančių „Linkėjimai iš kaimo“ raugintų kopūstų pardavimai pernai augo 20 proc. ir priartėjo prie 1000 tonų. Didžiausią piką šio vitaminų šaltinio pardavimai pasiekia šaltuoju metų laiku – sausio ir vasario mėnesiais.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Gydytoja apie populiarius plaukų slinkimo ir retėjimo gydymo būdus: kai kurie jų iš tiesų labai efektyvūs

Tarptautinė Kauno policijos ir prokuratūros operacija: išardytas narkotikų tinklas nuo Graikijos iki Lietuvos

Policijos pareigūnai ieško konflikto liudininkų

„Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė raugintus kopūstus vadina lietuviškų patiekalų klasika, tačiau ragina paeksperimentuoti, nes patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Keli paprasti receptai – ir visa šeima prie stalo gali leistis į skonio kelionę po Vokietiją, Austriją, Čekiją ar net JAV, kur išeiviai iš Europos yra sukūrę savitų valgių.

Pasak B. Baratinskaitės, patiekalai iš raugintų kopūstų yra lengvai paruošiami ir nereikalauja išskirtinių įgūdžių. Maisto gamybos ekspertė siūlo išmėginti tris receptus, o vienas iš jų – torto.

Bavariški raugintų kopūstų kroketai
Reikės: 4 bulvių, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 400 g nusunktų raugintų kopūstų, 3 kiaušinių, 70 g miltų, 80 g duonos trupinių arba džiūvėsėlių, žiupsnelio kmynų sėklų, pipirų ir druskos, aliejaus.

Išvirkite nuskustas ir kubeliais supjaustytas bulves. Išvirtas bulves perdėkite į didelį dubenį ir sutrinkite, tada leiskite atvėsti 5–10 minučių. Į bulves įmaišykite svogūnus, nusunktus raugintus kopūstus, kiaušinį, druską, pipirus, kmynus, miltus ir džiūvėsėlius, kad susiformuotų tirštas mišinys.

Į vieną dubenėlį įberkite miltų, į kitą – duonos trupinių ar džiūvėsėlių. Išplakite du kiaušinius ir supilkite į trečią dubenį.

Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje, gruzdintuvėje ar puode. Paimkite kupiną šaukštą bulvių ir kopūstų mišinio, suformuokite rutuliuką ir apvoliokite miltuose. Tada aptepkite kiaušiniu ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Suformuotus rutuliukus kepkite aliejuje mažomis partijomis 2–4 minutes, kol gražiai pagels. Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir patiekite karštus.

Pasak B. Baratinskaitės, šis Vokietijos Bavarijos regione itin populiarus užkandis dažnai patiekiamas įvairiose šventėse, tokiose kaip „Oktoberfest“.

Sotūs raugintų kopūstų ir bulvių blynai
Reikės: 500 g raugintų kopūstų, 6-7 nedidelių bulvių, 1 svogūno, 1 kiaušinio, 70 g kvietinių miltų, 60 ml pieno, aliejaus.

Bulves nuskuskite ir sutarkuokite. Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Sumaišykite su bulvių tarkiu. Nuplaukite raugintus kopūstus ir patroškinkite, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada suverskite į dubenį, įpilkite pieno, kiaušinio ir miltų ir viską gerai sumaišykite. Į masę supilkite bulvių ir svogūno mišinį, pamaišykite. Įberkite druskos ir pipirų.

Ant keptuvės įkaitinkite saulėgrąžų aliejų, kepkite blynus iš abiejų pusių, kol apskrus. Blynus lėkštėje galima pabarstyti šviežiais krapais. Patiekti su grietine.

Šokoladinis raugintų kopūstų tortas
„Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė juokauja, kad kai kur šis tortas vadinamas tiesiog „Neklausk“, nes kepėjai dažnai slepia ingredientą, dėl kurio šis pyragas tampa išskirtinis. Daugelis galvoja, kad išskirtinį skonį ir tekstūrą suteikia ne kopūstai, o kokosai.

Biskvitui reikės: 150 g sviesto, 300 g cukraus, 3 kiaušinių, 1 šaukštelio vanilinės ekstrakto, 280 g kvietinių miltų, 50 g kakavos miltelių, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio sodos, žiupsnelio druskos, 1 stiklinės vandens, 100 g raugintų kopūstų (nusunktų ir susmulkintų).

Kremui reikės: 300 g sviesto, 120 g juodojo šokolado, pusės šaukštelio vanilės ekstrakto, 480 g cukraus pudros, trečdalio stiklinės pieno.
Raugintus kopūstus reikėtų perplauti vandeniu ir smulkiai supjaustyti peiliu.

Į vieną dubenį sumaišykite sausus ingredientus – kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Gerai išsijokite.

Plakikliu minkštą sviestą gerai išsukite su cukrumi. Toliau plakdami po vieną įmuškite kiaušinius. Plakite kol masė pasidarys puri ir lengva. Toliau maišant tešlą svarbu nepermaišyti: plakiklį naudokite tik sviestui, kiaušiniams ir cukrui išsukti, o toliau darbuokitės plakimo šluotele ir mentele.

Tuomet masę reikia sumaišyti su sausais ingredientais – berkite 1/3 sausų ingredientų, tada pusę vandens, po to įmaišykite dar 1/3 sausų ingredientų, tada supilkite likusį vandenį. Galiausiai sumaišykite likusius sausus ingredientus, vanilę ir raugintus kopūstus.

Kepimo formą ištepkite sviestu arba įtieskite kepimo popierių. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, pašaukite biskvito tešlą ir kepkite apie 40 min.
Kremui paruošti išsukite minkštą sviestą su lydytu šokoladu ir vanilės ekstraktu, dėkite cukraus ir vėl gerai išsukite. Pilkite pieną ir plakite, kol kremas taps lygus ir purus. Tepkite kremą tarp atvėsusių perpjautų biskvitų ir ant viršaus.

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Gydytoja apie populiarius plaukų slinkimo ir retėjimo gydymo būdus: kai kurie jų iš tiesų labai efektyvūs

Gydytoja apie populiarius plaukų slinkimo ir retėjimo gydymo būdus: kai kurie jų iš tiesų labai efektyvūs

30 rugsėjo, 2023
Tarptautinė Kauno policijos ir prokuratūros operacija: išardytas narkotikų tinklas nuo Graikijos iki Lietuvos

Tarptautinė Kauno policijos ir prokuratūros operacija: išardytas narkotikų tinklas nuo Graikijos iki Lietuvos

30 rugsėjo, 2023
Policijos pareigūnai ieško konflikto liudininkų

Policijos pareigūnai ieško konflikto liudininkų

28 rugsėjo, 2023
Ar nugriebus pelėsį nuo uogienės ją vis dar saugu valgyti?

Ar nugriebus pelėsį nuo uogienės ją vis dar saugu valgyti?

28 rugsėjo, 2023
Policijos pareigūnai prašo atsiliepti asmenis, atpažįstančius dviratininką

Policijos pareigūnai prašo atsiliepti asmenis, atpažįstančius dviratininką

28 rugsėjo, 2023
Kauno rajone nuo spalio 2 d. prasidės nemokamos rudens treniruotės.

Kauno rajone nuo spalio 2 d. prasidės nemokamos rudens treniruotės.

27 rugsėjo, 2023
Daugiau
Kitos naujienos

Sinoptikai prognozuoja pūgą

Eismo sąlygas sunkina snygis, pustymas ir pūga!

kaunas
© 2012 – 2022 manoKaunas.lt
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
Menu
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs

RINA partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // MB MEDIJŲ ERAI.

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį? Registruotis

Sukurti paskyrą!

Fill the forms bellow to register

Visu laukai privalomi. Prisijungti

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist