Ketvirtadienis, 30 kovo, 2023
4 °c
Kaunas
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Kaunas
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
No Result
View All Result
mano Kaunas
No Result
View All Result

Kas antruose namuose maistas keliauja į šiukšliadėžę: tinklaraštininkės patarimai padės to išvengti + receptas

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 17 kovo, 2022
0
Daugiau kaip pusė maisto atliekų susidaro namų ūkiuose, rodo Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenys.
Kas antruose namuose maistas keliauja į šiukšliadėžę: tinklaraštininkės patarimai padės to išvengti + receptas

Throwing Away Leftover Food In Trash Or Garbage Dustbin

Maisto švaistymo problema prasideda namų virtuvėje: tyrimas rodo, kad 6 iš 10 lietuvių nesuvartoja viso maisto ir likučius išmeta į šiukšliadėžę. Dažniausiai išmetamas jau pagamintas, tačiau nesuvalgytas maistas, o iš pavienių produktų į šiukšlių dėžę daugiausiai keliauja duona, rodo elektroninės maisto parduotuvės „Barbora“ inicijuotas tyrimas. Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė Eglė Juzumas dalijasi naudingais patarimais, kaip maisto švaistymo problemą sumažinti buityje ir ką daryti su nesuvalgyto maisto likučiais.

Kulinarinių idėjų nestokojanti tinklaraštininkė ir maisto fotografė siūlo pradėti nuo tinkamo maisto produktų laikymo, o į maisto likučius žvelgti kūrybiškai – jie gali puikiai papildyti naujus patiekalus.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Didžiausio Baltijos regione daugiafunkcio miestelio „Urban HUB“ statyboms – žalia šviesa

Raseinių regione – daugiau dėmesio, kaip padėti į technologijas pernelyg įnikusiam žmogui

Stiprinama prevencija dėl žolės gaisrų: pareigūnai į reidus vyks ir po darbo, ir savaitgaliais

„Nuo pusryčių likusi avižinė košė vakarienei gali atgimti kaip blynai arba vafliai. O nuo pietų likusi mėsa puikiai pasitarnaus verdant sriubą, troškinius arba gaminant apkepus. Įvairius apkeptų daržovių, mėsos ar sūrio likučius galima paversti gardžiais pyragėliais, tereikia juos susukti į sluoksniuotą tešlą ir iškepti. Maisto likučius galima kūrybiškai panaudoti virtuvėje – tereikia pasitelkti fantaziją“, – pasakoja E. Juzumas.

Pagaminame maisto daugiau nei gebame suvalgyti

38 proc. lietuvių į šiukšlių dėžę išmeta nuo pusryčių, pietų ar vakarienės likusius nesuvalgytus maisto likučius. Beveik ketvirtadalis nesuvartoja visos duonos, kuri taip pat keliauja į šiukšliadėžę. Pieno produktų ir daržovių išmeta apie penktadalis gyventojų. Mažesnė dalis išmeta vaisius, kruopas ir mėsą.

„Tyrimas parodė, kad išmetamų maisto likučių nelieka beveik trečdalyje namų virtuvių. Norėtųsi, kad šis skaičius didėtų ir maisto išmestume kuo mažiau. Apklausa parodė, kad maistą dažniau švaisto jaunesni gyventojai, galbūt turintys mažiau laiko planuoti savo apsipirkimus ir maisto gaminimą.

Tokiu atveju rekomenduojame užsakant maistą į krepšelį dėti tik artimiausioms dienoms reikalingus produktus, kurie neužsistovėtų šaldytuve, kol baigsis jų galiojimas. Apsipirkimo galimybių įvairovė dabar leidžia atsakingiau pirkti maistą net ir neplanuojant savaitės meniu į priekį“, – vienu iš būdų sumažinti maisto švaistymą dalijasi „Barboros“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Kol 63 proc. apklaustųjų maisto likučius tiesiog išmeta, likusieji randa būdų juos sunaudoti. Populiariausias – maisto likučių sunaudojimas gaminant kitus patiekalus. Taip švaistymo išvengia 27 proc. gyventojų, 25 proc. nurodė maisto likučius atiduodantys savo augintiniui. Tyrimas parodė, kad gana paplitęs Lietuvoje ir kompostavimas – 22 proc. respondentų nurodė nesuvalgytą maistą kompostuojantys.

Kaip išlaikyti duoną šviežią?

Kadangi duoną iš maisto produktų išmetame dažniausiai, tinklaraštininkė E. Juzumas dalijasi patarimais, ką daryti su nesuvalgyta duona.

Pradėti reikėtų nuo įvertinimo, kiek namuose yra duoną valgančių žmonių. Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė pataria pirkti kiek mažesnes duonos pakuotes ir jas suvartoti, kol duona nesugedo.

„Jeigu duoną valgote taip retai, kad suvartoti visos nepavyksta – visada galima užšaldyti. Duoną įdėkite į sandarų maišelį, užrašykite tos dienos datą ir dėkite į šaldymo kamerą. Prireikus, duoną ištraukite iš kameros ir atšildykite, geriausia tai daryti orkaitėje. Išimkite norimą kiekį riekelių ir ant popieriumi išklotos skardos pašaukite 5 minutėms į 160 laipsnių įkaitusią orkaitę. Jei užšaldėte visą kepalą, šildymas truks apie 25-30 minučių“, –  pataria „Barboros“ ambasadorė.

Itin svarbu laikyti duoną tinkamai, kad ji išliktų šviežia, minkšta ir nesupelytų. Net ir mažiausias pelėsis pažeidžia visą duonos kepalą. Pastebėjus jį, rekomenduojama duoną išmesti ir kruopščiai išvalyti tą vietą, kurioje ji gulėjo – taip bus išvengta tolesnio pelėsio formavimosi.

„Duoną geriausia laikyti duoninėje, kurią būtina tinkamai prižiūrėti – dažnai plauti ir gerai išdžiovinti. Taip pat galima laikyti popieriniame maišelyje. Dauguma žmonių duoną laiko šaldytuve, manydami, kad tai padės užkirsti kelią duonos pelijimui. Laikant šaldytuve, pagreitinamas duonos senėjimo procesas – pradeda kristalizuotis duonoje esantis krakmolas, keičiasi duonos tekstūra, ji praranda turimą skonį ir greičiau išdžiūsta, trupa“, –  pasakoja E. Juzumas.

Panaudokite duonos likučius

Pasak maisto tinklaraštininkės, reikėtų stebėti namuose esančio maisto būklę ir galvoti apie jo panaudojimą. Jeigu matote, kad namie yra dar daug duonos, tačiau greitu metu neplanuojate teptis sumuštinio ar kitaip suvalgyti, duonos nereikėtų laikyti – panaudokite ją patiekalams gardinti ar ruošti.

„Kai matau, kad namuose duonos jau nebesuvalgysime, paskrudinu ją ir supjaustau kvadratėliais – gauti duonos skrebučiai puikiai tinka sriuboms ir salotoms gardinti. Taip pat paskrudintą arba sausą duoną galima sutrinti ir iš jos padaryti džiūvėsėlius, kurie tiks kepiniams apvolioti“, – patarimais dalijasi maisto fotografė.

Duonos perteklius arba sudžiūvusi duona gali virsti ir gardžiais patiekalais. E. Juzumas dalijasi bananinių skrebučių receptu, kuriam galima panaudoti namie susikaupusį duonos perteklių arba sudžiūvusią duoną. Receptas ypač patiks mažiesiems namų gyventojams.

Bananinis prancūziškas skrebutis

Reikės:

Skrebučiui

  • 1 gerai sunokusios banano
  • 1 kiaušinio
  • 50 ml pieno
  • 2 riekelių pilno grūdo kvietinės duonos (gali būti šviežia arba sudžiūvusi)
  • graikiško jogurto

Padažui

  • 200 g šaldytų mėlynių
  • 2 šaukštų kokosų drožlių arba rudojo cukraus
  • 2 šaukštelių maltos vanilės

Gaminimo eiga:

  1. Į dubenėlį sudėkite riekėmis pjaustytą bananą ir sutrinkite šakute arba bulvių košės grūstuvu. Įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
  2. Supilkite pieną ir darkart gerai išmaišykite.
  3. Jei norisi, plakinį galite paskaninti žiupsneliu cinamono.
  4. Įkaitinkite vaflių keptuvę. Pamirkykite duonos riekelę iš abiejų pusių kiaušinio plakinyje ir kepkite po 1 minutę iš abiejų pusių.
  5. Tą patį pakartokite su antrąja riekele.
  6. Į nedidelį puodelį suberkite šaldytas mėlynes, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Įjunkite vidutinę kaitrą ir šildykite, kol uogos sušils ir išleis sultis.
  7. Išjunkite ir įmaišykite maltą vanilę arba vanilinį cukrų. Mėlynes galima keisti šaldytomis vyšniomis.
  8. Vaflius patiekite su graikišku jogurtu ir šiltu mėlynių padažu.

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Didžiausio Baltijos regione daugiafunkcio miestelio „Urban HUB“ statyboms – žalia šviesa

Didžiausio Baltijos regione daugiafunkcio miestelio „Urban HUB“ statyboms – žalia šviesa

30 kovo, 2023
Raseinių regione – daugiau dėmesio, kaip padėti į technologijas pernelyg įnikusiam žmogui

Raseinių regione – daugiau dėmesio, kaip padėti į technologijas pernelyg įnikusiam žmogui

27 kovo, 2023
Stiprinama prevencija dėl žolės gaisrų: pareigūnai į reidus vyks ir po darbo, ir savaitgaliais

Stiprinama prevencija dėl žolės gaisrų: pareigūnai į reidus vyks ir po darbo, ir savaitgaliais

24 kovo, 2023
Pareigūnai prašo atsiliepti praradusius juvelyrinius dirbinius

Pareigūnai prašo atsiliepti praradusius juvelyrinius dirbinius

24 kovo, 2023
Pasaulinę vandens dieną VMVT ragina atkreipti dėmesį į vandens ir sanitarijos krizę

Pasaulinę vandens dieną VMVT ragina atkreipti dėmesį į vandens ir sanitarijos krizę

22 kovo, 2023
Pavasariniams gaisrams užkardyti – prevenciniai miškininkų reidai

Pavasariniams gaisrams užkardyti – prevenciniai miškininkų reidai

22 kovo, 2023
Daugiau
Kitos naujienos

Kaip teisingai atlikti pradinį gaivinimą?

Caritas skelbia daiktų rinkimo iniciatyvą Ukrainos žmonėms kovo 17–18-ąją

Caritas skelbia daiktų rinkimo iniciatyvą Ukrainos žmonėms kovo 17–18-ąją

kaunas
© 2012 – 2022 manoKaunas.lt
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs
Menu
  • Verslas
  • Politika
  • Kultūra
  • Maistas
  • Jaunimas
  • Nuomonės
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Pramogos
  • Įvairūs

RINA partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // MB MEDIJŲ ERAI.

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį? Registruotis

Sukurti paskyrą!

Fill the forms bellow to register

Visu laukai privalomi. Prisijungti

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist